Beton kamyonları müzede!
Yusuf Yavuz
Turizm sezonunun ortasında kapısına kilit vurulan Antalya Müzesi’nin önündeki eylemler günlerdir sürerken kent kamuoyu müze binasının yıkılması yerine onarılarak korunmasını istiyor. Yıkıma gerekçe olarak binanın depreme dayanıksız olduğu gösteriliyor ancak Bakanlık bu konuda henüz kamuoyuna bir rapor sunmuş değil. Tartışmalar sürerken bugün müze avlusunda beton döküldüğü görüldü. Müze Çalışma Grubu adına bir basın açıklaması yapan İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, deprem raporunun bugüne kadar yetkili kurumlar ve kamuoyu ile paylaşılmamasının anlaşılmaz olduğunu belirterek, “edinilen bilgilere göre müze binasında çeşitli laboratuvar çalışmaları dâhil olmak üzere bazı teknik işlemlerin yürütüldüğü anlaşılmaktadır. Bu durum, gerçekte mevcut olmayan bir deprem performans analiz raporunun, kamuoyu tepkisi sonrası geriye dönük olarak oluşturulmaya çalışıldığı izlenimini vermektedir” dedi.
Türkiye’nin en önemli arkeoloji müzelerinin başından gelen Antalya Müzesi, turizm sezonunun tam ortasında kapısına kilit vurularak 16 Temmuz’da ziyarete kapatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, müze binasının depreme dayanıksız olduğunu gerekçe göstererek yıkılmasını ve aynı yerde yeni bir müze binası edilmesini planlıyor.
BAKANLIK YIKILMASINI, KENT KAMOYU KORUNMASINI İSTİYOR
Antalya kamuoyunda ise 1964 yılında yapılan ulusal bir yarışma ile seçilen mimari projeyle inşa edilen, 1972 yılında ise ziyaretçilerine kapılarını açan Antalya Müzesi’nin dönem özelliği yansıttığı ve kent belleğinde önemli bir yeri olduğu gerekçesiyle güçlendirilerek korunmasını talep ediyor.
BAKAN ERSOY KENT GÜNDEMİNDEKİ MÜZEYE UĞRAMADI
Kentteki sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının bir araya gelmesiyle oluşturulan Müze Çalışma Grubu, günlerdir müze önünde basın açıklaması ve eylemler yapıyor. Bu tartışmalar sürerken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un önceki gün Antalya’da olmasına rağmen müzeyi ziyaret etmemesi, kamuoyuna bu konuda herhangi bir açıklama yapmaması dikkati çekti.
MÜZEYE GELMEYEN BAKAN ERSOY OTOYOL TEMELİ ATTI
Bakan Ersoy, doğrudan sorumlu olduğu müzeye uğramazken, Antalya-Alanya Otoyolunun temel atma törenine katıldı. Antalya Müzesi’nin de konuşulduğu ve Vali Hulusi Şahin’in Başkanlık ettiği toplantıya ise kentte bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz katıldı. Kaleiçi Kentsel Sit Alanı ve Antalya Müzesi’nin konuşulduğu toplantıyla ilgili paylaşım yapan İnceciköz, “yeni Antalya Müzesi hakkında, verimli istişare toplantıları gerçekleştirdik. Antalya’nın eşsiz mirasını koruma ve tanıtma gayretlerimiz devam ediyor” ifadelerini kullandı.
MÜZE İÇİN GERİYE DÖNÜK DEPREM RAPORU MU HAZIRLANACAK?
Tartışmaların odağında olan Antalya Müzesi’nin depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılmak istendiği kamuoyuna açıklanmıştı. Ancak Bakanlık yetkilileri ilgili kurumlara ve kamuoyuna depremle ilgili bir analiz raporu sunmuş değil. Bu tartışmalar sürerken geçtiğimiz günlerde müze binasında karot alma çalışması öne sürüldü. Kocaeli merkezli bir firmanın Antalya’daki bir laboratuvarı arayarak müze binasında karot alınması için fiyat aldığı, bunun ardından da binanın değişik noktalarından çok sayıda karot örneği alındığı iddia edildi.
“Bu durum, müze için geriye dönük bir deprem raporu mu hazırlanmak isteniyor?” sorusunu akıllara getirdi.
İMO ŞUBE BAŞKANI AKDOĞAN: ‘RAPOR KAMOYU İLE NEDEN PAYLAŞILMIYOR?’
İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, Müze önünde yaptığı basın açıklamasında, bu konuya da değinerek şunları söyledi:
“Antalya Arkeoloji Müzesi’nin deprem performans analizi raporunun bugüne kadar hazırlanmadığı ya da hazırlanmışsa dahi yetkili kurumlarla ve kamuoyuyla neden paylaşılmak istenmediği anlaşılamamaktadır. Şayet böyle bir rapor mevcutsa, bunun gizli tutulması kamu yararı ilkesine açıkça aykırıdır. Resmi makamlara gerçekleştirdiğimiz ziyaret esnasında, müze teknik yetkilisi tarafından tarafımıza deprem performans analizi raporunun ve bu rapora ait eklerin –özellikle zemin etüt raporu başta olmak üzere– en kısa sürede iletileceği beyan edilmiştir. Ancak bu görüşmenin üzerinden yaklaşık bir hafta geçmesine rağmen tarafımıza herhangi bir evrak veya teknik rapor ulaşmamıştır.
‘GERİYE DÖNÜK DEPREM RAPORU HAZIRLANIYOR İZLENİMİ VERİYOR’
Diğer yandan, edinilen bilgilere göre müze binasında çeşitli laboratuvar çalışmaları dâhil olmak üzere bazı teknik işlemlerin yürütüldüğü anlaşılmaktadır. Bu durum, gerçekte mevcut olmayan bir deprem performans analiz raporunun, kamuoyu tepkisi sonrası geriye dönük olarak oluşturulmaya çalışıldığı izlenimini vermektedir.”
5 BİN M2’LİK ARTIŞ İÇİN 2,5 MİLYARLIK KAMU KAYNAĞI AYRILDI
Müzenin yıkımına gerekçe olarak yalnızca deprem dayanıklı olmaması değil, mevcut depolama alanının yetersizliğinin de öne sürüldüğünü dile getiren Akdoğan, “Ancak mevcut müze yaklaşık 13.000 m² kapalı alana sahipken, yapılması planlanan yeni müze binasının yaklaşık 18.000 m² olacağı belirtilmektedir. Yani yalnızca 5.000 m²’lik bir artış için yaklaşık 2,5 milyar TL’lik bir kamu kaynağı ayrıldığı bilgisi kamuoyuna yansımıştır” dedi.
BUGÜNKÜ KOŞULLARDA İLAVE BÖLÜMÜNÜN YENİDEN İNŞASI 180 MİLYON
Tasarruf tedbirlerinin böylesine gündemde olduğu bir dönemde, 5.000 m²’lik alan artışı için 2,5 milyar TL’lik bir bütçenin harcanmasının, kamu kaynaklarının israfı anlamına geldiğini vurgulayan İMO Şube Başkanı Akdoğan, “Dahası, müze binasının yanına 2000’li yıllardan sonra inşa edilmiş olan 4.500 m²’lik ilave bölümün de yıkılacak olması, kamuya ayrı bir zarar doğuracaktır. Bugünkü koşullarda bu bölümün yeniden inşasının yaklaşık maliyeti 180 milyon TL civarındadır. Bu yapının da yıkılmasıyla birlikte, kamu zararı daha da derinleşecektir. Tüm bu gerekçeler ışığında; çok daha düşük maliyetlerle, çok daha etkin yöntemlerle mevcut müze binasının güçlendirilerek korunabileceği açıkça ortadadır. Bu noktada Antalya Arkeoloji Müzesi’nin yalnızca barındırdığı eserler açısından değil, mimari kimliği ve kentin hafızasında taşıdığı değer itibarıyla da korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
AKDOĞAN’DAN ORTAK AKIL VE BİLİMSELLİK ÇAĞRISI
Açıklamasını, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy başta olmak üzere tüm Bakanlık yetkililerine çağrıda bulunarak noktalayan Akdoğan, “Ortak akıl ile bilimsel veriler ışığında, tasarruf ilkelerini gözeterek; 2,5 milyar TL’lik kamu kaynağı mevcut müze binası korunarak, yeni bir müzenin farklı ve uygun bir alanda inşa edilmesi için kullanılmalıdır. Bu yaklaşım hem tarihi yapıyı koruyacak, hem de Antalya’ya nitelikli yeni bir müze kazandıracaktır” dedi.
BETON KAMYONLARI MÜZEYE GİRDİ
Öte yandan bugün müze önündeki alana beton kamyonlarının girdiği ve zemine beton döküldüğü görüldü. Müze bahçesinde ise tesviye çalışmaları yapıldığı görüldü. Yetkililer konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.