Sonunda köylüler kazandı

ÖZEL HABER 28.09.2024 - 18:28, Güncelleme: 28.09.2024 - 18:36 6155 kez okundu.
 

Sonunda köylüler kazandı

Fabrikanın kapanmasını festivalle kutladılar

Sedat Kaya Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Deştin Köyünde yıllardır büyük tartışmalara neden olan çimento fabrikasının mühürlenmesini köylüler ve çevre örgütleri davul zurna ile kutladılar. Deştinliler yıllar süren bir direniş sonucu köylerini ve doğayı kurtarmanın mutluğunu yaşadıklarını belirterek, torunlarına sağlıklı bir çevre bırakacaklarını söylediler.  Deştin Çevre Komitesi adına Haluk Özsoy şunları söyledi. “Seneler önce Deştin köylüleri olarak ormanlarımızı talan edecek, yaşamı yok edecek, zehir saçacak olan entegre çimento tesisinin yapılmaması için mücadeleye başladık. Bu süreçte çocuklarımız büyüdü, gençlerimiz yaş aldı, yaşlılarımızdan kayıplarımız oldu. Birçok köylümüz, arkadaşlarımız baskılara ve bütün zorluklara rağmen bizlerle birlikte direnişe omuz verdiler. Böyle başlayan hikayemizde entegre çimento tesisine karşı direnişçi köylüler olduk her birimiz. Tarlada mahsulümüz, evde hayvanlarımız, bakıma muhtaç yaşlılarımız bizi beklerken, ne olursa olsun asla vazgeçmedik bu mücadeleden ve kazandık."  Kutlamalara  çevre örgütleri ve yaşam savunucuları da katılınca renkli görüntüler ortaya çıktı. Şölene Brezilyalı bir kadın vatandaşın katılması da dikkat çekti. NE OLMUŞTU? Tekağaç mevkiinde 2021 yılında yapımı başlayan entegre çimento fabrikası köylülerden büyük tepki görmüştü. Çimento fabrikası yaratacağı çevre kirliliği ile Bayır beldesini de hem sağlık hem de zeytincilik açısından etkileyecek olmasına nedeniyle Deştin köylüleri, uzun süredir mücadele ediyordu. Zeytin ve bahçe tarımı ise toza karşı oldukça duyarlı olduğuna dikkat çeken köylüler, “Zeytincilik kanunu zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin gelişmesine zararlı, kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacağını ve işletilemeyeceğini söylüyor” diye uyararak mücadelelerini sürdürdüler. Fabrikanın yapımına başlanan dönem Muğla İl Tarım Müdürlüğünün çimento fabrikasının zeytin tarımına büyük zarar vereceği yönünde görüş bildirdiğini hatırlatan Deştinliler, ÇED raporunun akıbetini bekliyordu. Sonunda 'ÇED olumlu’ raporu mahkeme tarafından iptal edildi ve  Menteşe Belediyesi, fabrikayı mühürledi.
Fabrikanın kapanmasını festivalle kutladılar

Sedat Kaya

Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Deştin Köyünde yıllardır büyük tartışmalara neden olan çimento fabrikasının mühürlenmesini köylüler ve çevre örgütleri davul zurna ile kutladılar.


Deştinliler yıllar süren bir direniş sonucu köylerini ve doğayı kurtarmanın mutluğunu yaşadıklarını belirterek, torunlarına sağlıklı bir çevre bırakacaklarını söylediler. 

Deştin Çevre Komitesi adına Haluk Özsoy şunları söyledi.
“Seneler önce Deştin köylüleri olarak ormanlarımızı talan edecek, yaşamı yok edecek, zehir saçacak olan entegre çimento tesisinin yapılmaması için mücadeleye başladık. Bu süreçte çocuklarımız büyüdü, gençlerimiz yaş aldı, yaşlılarımızdan kayıplarımız oldu. Birçok köylümüz, arkadaşlarımız baskılara ve bütün zorluklara rağmen bizlerle birlikte direnişe omuz verdiler. Böyle başlayan hikayemizde entegre çimento tesisine karşı direnişçi köylüler olduk her birimiz. Tarlada mahsulümüz, evde hayvanlarımız, bakıma muhtaç yaşlılarımız bizi beklerken, ne olursa olsun asla vazgeçmedik bu mücadeleden ve kazandık." 

Kutlamalara  çevre örgütleri ve yaşam savunucuları da katılınca renkli görüntüler ortaya çıktı. Şölene Brezilyalı bir kadın vatandaşın katılması da dikkat çekti.
NE OLMUŞTU?
Tekağaç mevkiinde 2021 yılında yapımı başlayan entegre çimento fabrikası köylülerden büyük tepki görmüştü.
Çimento fabrikası yaratacağı çevre kirliliği ile Bayır beldesini de hem sağlık hem de zeytincilik açısından etkileyecek olmasına nedeniyle Deştin köylüleri, uzun süredir mücadele ediyordu.
Zeytin ve bahçe tarımı ise toza karşı oldukça duyarlı olduğuna dikkat çeken köylüler, “Zeytincilik kanunu zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin gelişmesine zararlı, kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacağını ve işletilemeyeceğini söylüyor” diye uyararak mücadelelerini sürdürdüler.
Fabrikanın yapımına başlanan dönem Muğla İl Tarım Müdürlüğünün çimento fabrikasının zeytin tarımına büyük zarar vereceği yönünde görüş bildirdiğini hatırlatan Deştinliler, ÇED raporunun akıbetini bekliyordu.
Sonunda 'ÇED olumlu’ raporu mahkeme tarafından iptal edildi ve  Menteşe Belediyesi, fabrikayı mühürledi.


Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.