Prof. Tolga Yarman ve Çalışma Arkadaşlarıdan parmak ısırtacak uluslararası bir çıkış...
Prof. Tolga Yarman ve Çalışma Arkadaşlarıdan parmak ısırtacak uluslararası bir çıkış...
Prof. Tolga Yarman ve Çalışma Arkadaşları, Nükleer Bozunumda, atom çekirdeği etkinliğinin yarılanma ömrünü öngören bir kurgu Keşfetti — Maddenin ve Kütleçekiminin Birleşik Teorisine Yönelik Parmak Isırtacak Uluslararası Bir Adım
Prof. Tolga Yarman ve Çalışma Arkadaşları, Nükleer Bozunumda, atom çekirdeği etkinliğinin yarılanma ömrünü öngören bir kurgu Keşfetti — Maddenin ve Kütleçekiminin Birleşik Teorisine Yönelik Parmak Isırtacak Uluslararası Bir Adım
Massachusetts Institute of Technology'den (MIT) Nükleer Bilim ve Mühendislik alanında doktora derecesine sahip bulunan ve halen İstanbul Okan Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Tolga Yarman ve Beyaz Rusya Devlet Üniversitesi’nden nükleer fizikçi Prof. Dr. Alexander Kholmetskii önderliğinde çalışan bir grup bilim insanı, International Journal of Modern Physics E dergisinde, bugün yayınlanan çığır açıcı bir çalışmaya imza attı. Araştırma, nükleer bozunumda, yarı ömrü öngören bir kurgun ortaya koyuyor ve maddenin ve kütleçekiminin birleşik teorisine yönelik önemli bir çıkış yolu sunuyor.
Makaleyi okumak için
Çalışma; istikrarsız bir atom çekirdeğinin pozitron (yani pozitif yüklü elektron) atarak bozunması sırasında, atılan pozitronun çekirdekten kopma anındaki kinetik enerjisinin, aynı bir elementin farklı farklı atom çekirdeklerinin kütle numarası arttıkça doğrusal olarak azaldığını gösteriyor. Bu bulgu, bozunum yarı ömrünü öngörmede basit bir bağıntı veriyor. Yöntem, şaşırtıcı biçimde, parçacık fiziği, molekül fiziği, gaz dinamiği ve kozmoloji gibi, sonsuz küçük ile sonsuz büyük arasında, çok farklı boyutlardaki alanlara, parmak ısırtacak bir çizgide uygulanabiliyor.
Prof. T. Yarman, Prof. B. Akkuş Prof. M. Arık, Prof. A. Kholmetskii
Söz konusu kurgu, Prof. Tolga Yarman'ın geliştirdiği Evrensel Madde Mimarisi'nden (Universal Matter Architecture / UMA) doğal olarak ortaya çıkıyor. Kurgu, kütle, zaman ve uzay boyu arasında tüm ölçeklerde — atom altı parçacıklardan kozmolojik boyutlara kadar — geçerli olan basit bir ilişki yontuyor.
Özellikle dikkat çekici olan; UMA çerçevesinde, bundan onüç yıl önce, Prof. Tolga Yarman ile Prof. Alexander Kholmetskii'nin yaptıkları hesaplar itibariyle, evrenin dışarıya doğru kozmik ivmelenmesinin yavaşlayıp sonunda sönümleşeceğini öngörmüş olmalarıdır. Bu öngörü, bugünlerde elde olunan Pantheon+ ve DESI gözlemsel verileriyle tamamen desteklenmektedir. Prof. Tolga Yarman önderliğindeki grubun, bu konuda yeni olarak yazdığı makale halen yurtdışında değerlendirilmektedir...
Prof. Yarman çalışmaları hakkında, şu açıklamada bulundu:
“Çalışmamız sadece nükleer bozunumu öngörmede güçlü bir araç sunmakla kalmıyor, aynı zamanda kuvantum mekaniği ile kütleçekimi arasında bir köprü kuruyor. Bu da bizi doğanın temel yapısal özelliklerini birleştiren bir kavrayışa yaklaştırıyor. Tüm bunlar, makalemizde kısaca olsun açıklanmıştır.”
UMA; Prof. Yarman yanı sıra, Prof. Dr. Alexander Kholmetskii, Prof. Dr. Metin Arık, Prof. Dr. Nimet Zaim ve Prof. Dr. Ozan Yarman tarafından onlarca yıldır yürütülen çalışmaların ürünüdür. Bu yaklaşım, kuvantum alan kuramı ile genel görelilik arasındaki derin çelişkileri çözmede gösterdiği başarı ile gitgide daha fazla ilgi görmektedir.
Prof. Dr. Ozan Yarman
A team of scientists led by Professor Tolga Yarman, Ph.D. in Nuclear Science and Engineering from the Massachusetts Institute of Technology (MIT) and currently Professor at Okan University, Istanbul, Turkey, and Professor Alexander Kholmetskii, a nuclear physicist and engineer from Belarus State University, has published a groundbreaking study in the International Journal of Modern Physics E. The research unveils a predictive pattern in nuclear decay, offering a significant stride toward a unified theory of matter and gravity.
The study reveals that the initial kinetic energy of emitted positrons in β⁺-decay declines linearly with increasing mass number A for each isotopic series of the same element. This leads to a simple and predictive formula for calculating decay half-lives — including those whose lifetimes have not yet been experimentally measured. The approach is also applicable to particle physics, molecular physics, gas dynamics, and cosmology.
Related patterns emerge naturally from the team's Universal Matter Architecture (UMA) and Yarman’s Approach (YA) frameworks, which define a unified relationship between rest mass, time, and spatial dimensions, effectively across all scales — from nuclear interactions to cosmological evolution.
Notably, the UMA framework predicted more than a decade ago the decline and eventual vanishing of cosmic acceleration, a phenomenon now fully supported by recent observational data from the Pantheon+ and DESI surveys. A follow-up paper on this result is currently under review.
Prof. Yarman notes:
“Our findings not only provide a predictive tool for nuclear decay but also bridge the gap between quantum mechanics and gravity, bringing us closer to a unified understanding of the fundamental features of nature; all this is briefly explained in the paper.”
The UMA framework has been developed over decades by Prof. Yarman and collaborators, including Prof. Alexander Kholmetskii, Prof. Metin Arık, Prof. Nimet Zaim, and Prof. Ozan Yarman. It has gained increasing attention for addressing foundational problems where quantum field theory and general relativity have long diverged.
Summary crafted by the AI GPT.