Yangından kurtulan ormanda mermer uğruna 4722 ağaç katledilecek!
Yangından kurtulan ormanda mermer uğruna 4722 ağaç katledilecek!
Ağaç katliamına isyan eden vatandaş: “Bu kadar hukuksuzluğa karşı kafayı yememek ve delirmemek için ne yapacağımı bilemiyorum!”
Ağaç katliamına isyan eden vatandaş: “Bu kadar hukuksuzluğa karşı kafayı yememek ve delirmemek için ne yapacağımı bilemiyorum!”
Yusuf Yavuz
Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Gümü köyünde 2020 yılından bu yana mermer ocağı işleten özel bir maden şirketi, yıllık 500 bin metreküp olan üretim kapasitesini, 900 bin metreküpe çıkarmak için kapasite artışı projesi hazırladı. Mermer ocağı iletmesinin yanı sıra bir de kırma eleme tesisi içeren 43 hektarlık alanda uygulanması planlanan projeye 11 Temmuz’da ÇED olumlu kararı verilirken, bölge halkından bir vatandaş karara isyan ederek “Sayın Valim, bende ilgili müdürlerin yanlış raporlarını gösterecek yürek var, sizde bunları görecek göz var mı?” diye seslendi.
Yeşil orman örtüsü mermer ocağıyla, moloz yığınlarıyla kaplanacak
SIK AĞAÇLARLA KAPLI ORMANI MOLOZ DÖKÜM SAHASINA ÇEVİRDİLER
Antalya Mermer San. Tic. A.Ş. adına hazırlanan kapasite artışı projesi, 2030 yılına kadar süresi olan 92,39 hektarlık ruhsat sahasında yeni üretim alanı, kırma eleme tesisi ve pasa döküm sahalarını kapsıyor. Daha önce Telmar Mermer San. ve Tic. A.Ş. tarafından iletilen mermer ocağıyla ilgili kapasite artışı projesi kapsamında ayrıca yılda 390 bin ton kapasiteli ilave kırma eleme tesisi yapılması öngörülüyor. Ancak proje sahasının 3 kapalı olarak tabir edilen sık ağaçlarla kaplı bir bölge olması dikkat çekiyor. Görüşü sorulan Orman Genel Müdürlüğü, mermer ocağı için pasa döküm sahası olarak belirlenen alanın daha önce suç tutanağına konu olduğunu belirterek, konuyla ilgili dava sürecinin devam ettiğini bildirdi. Kurum görüşünde, pasa döküm sahasının revize edilmesi istendi.
Proje sahasından görünüm
ÇED SAHASINDA ARKEOLOJİK SİT ALANI ÇIKTI
Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ise mermer ocağı faaliyeti yapılan alanda tescil edilmiş sit alanı bulunduğunu belirterek sit alanından 25 metre mesafe bırakılarak alandan çıkarılmasını talep etti. Her iki kurumun işaret ettiği alanlar ÇED alanından çıkarılarak projede revizeye gidilirken, 24 hektarlık ÇED alanı 43 hektara çıkarıldı. Proje dosyasına göre mermer ocağında yılda 609 bin metreküp pasa malzeme çıkması öngörülüyor.
Proje sahasında sedir ağaçları da yer alıyor
VATANDAŞIN ÇED İSYANI: ‘4722 AĞACIN KESİLMESİNE ONAY VERİLDİ’
En yakın yerleşim olan Çandır köyündeki meskene 960 metre mesafede bulunan mermer ocağının genişlemesine tepki gösteren bölge halkından bir vatandaş, kapasite artışı kapsamında 4722 ağacın katledileceğine işaret ederek, “Burası 2021 yılındaki büyük yangınından geriye kalan tek ormanlık alan. Bu kararla 4722 ağacın kesilmesine onay verilmiştir” dedi.
‘AĞAÇLAR YAKIN ÇEVREDE DE YAYILIŞ GÖSTEREBİLİR’
Zengin biyolojik çeşitliliğe sahip bir bölgede yer alan proje sahasında bulunan ağaç türleri arasında ardıç, kızılçam, karaçam, meşe ve seyrek olarak sedir yer alıyor. Isparta Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün ‘ÇED Olumlu’ kararı verdiği proje dosyasında, ruhsat sahasında hâkim olan kızılçam ve karaçam orman örtüsünün yakın çevrede de yayılış gösterdiği savunularak “Alandaki yapının diğer alanlarla aynı niteliklere sahip olması inşaat ve işletme dönemlerinde alanı kullanan türlerin yakın bölgelerdeki aynı habitatlara geçiş yapabilecekleri anlamına gelmektedir” denildi.
Mermer ocağı sahasında bulunan canlı türlerinin de benzer ekolojik özelliklerden dolayı çevreye adapte olacağı ve adaptasyon sorunu yaşanmayacağı görüşüne yer verilen ÇED dosyasında, yıkımın savunulması dikkat çekiyor.
Ormanın kalbine açılan mermer ocağı giderek genişleyerek binlerce ağacı daha yok edecek
VALİLİK, ‘ŞEFFAF ŞEKİLDE İNCELENİYOR’ AÇIKLAMASI YAPMIŞTI
Projeyle ilgili kapasite artışının gündeme geldiği 25 Ekim 2024 tarihinde bir açıklama yapan Isparta Valiliği, kent kamuoyunda ağaç katliamı yapılacağı yönündeki endişeler üzerine projeyle ilgili ÇED sürecinin devam ettiğini belirtmişti. Söz konusu firmanın kapasite artışına yönelik başvurusunun Valilik ve ilgili kurumlarca tüm yönleriyle titizlikle ve şeffaf şekilde incelendiği belirtilen açıklamada, “Proje ile ilgili henüz kesin bir karar verilmemiş olup, ilan sürecinin tamamlanmasının ardından raporla ilgili tüm görüş, öneri ve itirazlar Bakanlığımıza iletilecek ve Bakanlığımız gelen tüm geri bildirimleri titizlikle değerlendirerek nihai ÇED kararını (olumlu veya olumsuz) verecektir. Konu Valiliğimizce de yakından takip edilmekte olup, gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir” ifadelerine yer verilmişti.
‘SAYIN VALİM, SİZDE BUNLARI GÖRECEK GÖZ VAR MI?’
Isparta Valiliği’nin ÇED sürecinin titizlikle yürütüldüğü yönündeki açıklamasına tepki gösteren bölge halkından bir vatandaş, “Sayın Valim, bende ilgili müdürlerin yanlış raporlarını gösterecek bir yürek var, sizde bunları görecek göz var mı?” diye seslendi.
‘DELİRMEMEK İÇİN NE YAPACAĞIMI BİLEMİYORUM’
“Bu kadar kanunsuzluğa, hukuksuzluğa karşı kafayı yememek ve delirmemek için ne yapacağımı bilemiyorum” diyen vatandaş, “Bizler 15 Temmuz’da neden katledildik? Tankların altında neden ezildik? Sizler sahte raporlar hazırlayın, doğamızı katledin, Sayın Cumhurbaşkanımızı kandırın diye mi?” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
ÇED olumlu raporu verilen mermer ocağı içn 4722 ağacın kesilmesi planlanıyor
‘KORKUNÇ ORMAN KATLİAMI GÖRMEZDEN GELİNDİ’
Tehditler aldığı için adının açıklanmasını istemeyen vatandaş, söz konusu mermer ocağının bulunduğu tepe kapalılığının yüzde 80’in üzerinde ileri sürerek, “Tepe kapalılığı yüzde 71’in üzerinde olan orman alanlarında mermer ocağı izni verilmez. Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, bu konuda verilen onlarca şikâyet dilekçesine rağmen zoraki bir tutanak tutmuştur. Şikâyet dilekçelerinden önce yüzlerce orman ağacının izinsiz ve ruhsatsız olarak katledilmesini görmezden gelmiştir. Daha önce aynı alanda yapılan korkunç orman katliamı yaparak dere yataklarını yok eden mermer ocağı işletmesinin ruhsatı iptal edilmesi gerekirken, bu firma tüm haklarını başka bir firmaya devrederek yasaları dolanma yoluna gitmiş, Isparta Valiliği de bunu görmezden gelmiştir. Biz ‘korkunç bir orman katliamı yapacaklar’ dediğimizde, ‘daha inceleme aşamasında biz böyle bir katliama izin vermeyiz’ dedikleri halde, 4722 adet asırlık meşe, katran, ardıç, karaçam orman ağaçlarının kesilmesine karar vermiştir” iddiasını dile getirdi.
Mermer ocağı için kesilecek ağaç sayısı tablosu
MECLİSTEKİ TÜM MİLLETVEKİLLERİNE MAİL YAZDI, ÇÖZÜM İSTEDİ
Konuyla ilgili hazırladığı belge ve bilgileri Isparta Valiliği başta olmak üzere ilgili kurumlara ileterek ağaç katliamının durdurulmasını talep eden vatandaş, ayrıca TBMM’deki tüm milletvekillerine de sorunu anlatan birer mail göndererek çözüm üretmeleri istediğini de sözlerine ekledi.
Proje sahası
Isparta'nın Sütçüler ilçesine bağlı Gümü köyünde ormanın kalbinde 2020'den bu yana faaliyet yürüten mermer ocağı binlerce ağacı yok etti